竹剧场

Bamboo Theatre

Location: HengKeng Village, Songyang
Completion: 2015.09


松阳县的很多古村落都生长着漫山遍野的毛竹林,远看富有诗意。毛竹具有很强的韧性,根系如同建筑的基础,具有非常强的整体性,所以竹子可以在下弯一定程度的情况下仍保持良好的生长状态。建筑师在竹林内部,将四周的毛竹有秩序的下拉,通过编织的方式,使其围合成穹顶状,形成一个可停留的空间。由于竹子具有一定的生长周期,每年都可以进行更替,将新竹编织进来取代老竹,剧场的形态每年都会产生变化,成为一个新陈代谢的建筑。


Almost every village in SongYang has a surrounding bamboo forest, which not only provides a scenic view but also allows possible leisure places inside the forest. The type of bamboo grows in the mountain is called Mao Zhu. Mao Zhu is tough under tension, and has roots that spread out horizontally while connecting to others like the foundation of a building. Therefore, this type of bamboo can still grow when bended. Through instructions, villagers can bend the bamboo in a pattern, and weave them to form a vault, which creates a space of leisure for the villagers to stay in while continuing to grow sustainably. Each year, old bamboo can be removed, and new bamboo can easily join the existing structure, making it a metabolic architecture. This light landscape structure provides a casual leisure space as well as a stage in the nature for local traditional opera performances.
Project Infomation
项目名称:竹剧场
项目地点:浙江省丽水市松阳县横坑村
项目功能:休闲/文化景观
业主:松阳旅游发展有限公司
设计单位:北京DnA_ Design and Architecture建筑事务所
主持建筑师:徐甜甜
设计团队:徐甜甜、张龙潇、周洋
设计时间:2015.05
施工时间:2015.06-2015.09
竣工时间:2015.09
Project Name: Bamboo Theatre
Location: Hengkeng Village, Songyang, Lishui, Zhejiang Province
Program: Leisure/Culture/Landscape
Client: Songyang Tourism Development Co., Ltd.
Architecture Design: DnA_ Design and Architecture
Principle Architect: Xu Tiantian
Design Team: Xu Tiantian, Zhang Longxiao, Zhou Yang
Design Period: 2015.05
Construction Period: 2015.06-2015.09
Completion Time: 2015.09
Photographer: Wang Ziling