红糖工坊

Brown Sugar Factory

Location: Xing Village, Songyang
Completion: 2016.09


项目的契机始于观察到在松阳茶园附近的村庄虽然形态上较为破败,但却富于生产生活进行时的独特生机。即使建筑“硬件”不再崭新,人文“软件”上的丰富生机却重新给村庄注入活力。这也是本项目中强调的主要价值。红糖工坊传承了村庄内核的文化传统元素,体现了其内在的文化价值,也展示了兴村不同于其他古村落的独特特征。

红糖工坊层层叠廊的设计,统一将其内部发生的所有活动展示于四面,叠加着乡村风光与田园诗意。设计上希望建筑的立面尽可能地开放,不同于传统的二维立面,外部廊道空间实际形成了多层的文化长廊,展示着内外红糖工坊、乡村文化、田园诗意和游客观景的叠加,层次感体验性丰富。

作为村庄墙上水墨画的呼应与延伸,在红糖工坊的玻璃面上附以水墨画,体现了其丰富层次感,产生类似于艺术装置的效果。其内容、绿化、功能区域、生产现场、游客活动均叠加成一幅动态的山水画面,又如同戏剧表演现场,充满生机与诗意。

功能Program
兴村红糖工坊兼具红糖生产厂房、村民活动和文化展示,是衔接村庄和田园的一处重要场所。工坊作为村庄与四周田园间的过渡延伸,村民在生产活动的同时能够欣赏田园风光,并成为村民田间劳作之余休息休憩的场所,外来的游客也可在此停驻停留,体验田园诗意、村庄生活。

乡村Ruralism
建筑以村民自主方式参与工坊生产环境营造。采用乡村随处可见的建筑材料,比如红砖、竹子,以及当地最常见的建造结构形态,轻钢结构。作为村庄墙上水墨画的呼应与延伸,在兴村红糖工坊的玻璃面上附以白描展示红糖制作流程,和工坊内的生产现场以及周边农耕劳作多重叠加成一幅动态的乡村长卷。

剧场Performance
兴村红糖工坊中的生产活动也是生活现场,视线开放的空间设计,让生产现场如同戏剧表演现场;其对外、对内均是对场景、田园和现场的展示。工坊强调着传统文化的价值,可谓是活态展示的博物馆。工坊的表演性、展示性赋予了它“舞台”的性质,既是村庄生产活动的舞台,也是乡村生活、田园诗意叠加的舞台。延伸舞台的概念,根据工坊四部分主要功能——生产、堆放、体验、办公将空间“田”字分开,根据主次、大小界定为主舞台、侧台和后台。南面主舞台为可欣赏田园风光的生产区,北面的侧台作为体验区,利用了北部的树林景观,创造出丰富的体验。村头墙上的水墨画体现着文化追思的人文情怀,在红糖工坊的设计中也追求这种文化反思的意义,工坊兼具厂房、生产生活和文化展示性,是衔接村庄和田园的一处重要场所。


Xing village is well known for its brown sugar production in Songyang region. Brown sugar used to be the main economical income for villagers, yet with poor production conditions in current family workshops and lack of promotion, revenue from sugar production dropped and many villagers turned their sugarcane farms into tea fields.

A brown sugar factory has been planned integrating current family workshops to improve production conditions, and away from village to avoid fire risks. This factory will carry some other village public programs as well as a showcase for visitors. The building plan is divided into four: sugarcane storage, main production areas, village program, leisure space for both villagers and visitors. Building height and structure format are based on programmatic requirements for different area. Large spaces of production and leisure are covered by light steel structures, a common form for local factories, yet the interior space is opened up by glass partitions creating horizontal transparency from inside out. The main production space is a central stage to showcase sugar workers’ working process into a live performance; village, farmland and mountains become the background of the stage. The space layout, lighting, worker’s uniform, light and shadow, even heat and steam from the cooking wok, are all choreographed; line drawings on glass walls indicate the traditional sugar production process like narration or asides. The building is a live rural museum for Xing village’s tradition and culture, creating a dynamic scroll unveiling rural life and landscape.

This building is a space for social communication between village and visitors, as well as benefiting the economic revenues: sugar price increased, revenue from sugarcanes farm has exceeded rice farm or tea field, more villagers started to grown sugar cane in their farmland. This factory is also functioned as village public space for weekend movie events, square dance performances as well as a performing space for the village puppet show group during off production season.
Project Infomation
项目名称:红糖工坊
项目地点:浙江省丽水市松阳县兴村
项目功能:工作坊/展览
业主:松阳县兴村人民政府
设计单位:北京DnA_ Design and Architecture建筑事务所
主持建筑师:徐甜甜
设计团队:徐甜甜、周洋
室内设计:北京DnA_ Design and Architecture建筑事务所
照明设计:清华大学建筑学院张昕工作室
结构体系:轻钢结构
建筑面积:1233.92㎡
占地面积:1309.41㎡
设计时间:2015.06-2015.12
施工时间:2015.12-2016.10
摄影师:王子凌
Project Name: Brown Sugar Factory
Location: Xing Village, Songyang, Lishui, Zhejiang Province
Program: Workshop/ Exhibition
Client: People's Government of Xing Village, Songyang County
Architecture Design: DnA_ Design and Architecture
Principle Architect: Xu Tiantian
Design Team: Xu Tiantian, Zhou Yang
Interior Design: DnA_ Design and Architecture
Lighting Design: Zhang Xin Studio, Architecture Department of Tsinghua
Lighting Design: University
Structure System: Steel Structure
Gross Floor Area: 1233.92㎡
Building Foot Print: 1309.41㎡
Design Period: 2015.06-2015.12
Construction Period: 2015.12-2016.10
Photographer: Wang Ziling