黄圩驿站

Pine Pavilion

Location: Xiahuangyu Village, Songyang
Completion: 2018.01


黄圩驿站将以松脂为设计元素的装置艺术融入建筑空间序列,使建筑成为人与自然、艺术沟通的场所 。建筑沿堤坝展开,透过结构切片缝隙,可以欣赏松阴溪风景。将松树底片贴在玻璃上进行叠加,视线穿过松树与影像,使人有置身松林的感觉,成为松林主题的微缩景观(盆景)。

Pine Pavilion is a linear structure spreading out alongside Songyin River dam and facing Xiahuangyu village across a fishpond. Wooden structural panels slice up the building to divide the program, preserve pine trees and create passages from the dam to the fishpond. Pine trees are framed into the space and become the major theme. In fact, the main economical income of Xiahuangyu villagers comes from pine resin production. A sequence of glass panels attached with resin production images is installed into structural frames to introduce this village pine production context. The building itself is a large scale miniature landscape bonsai of this pine forest.
Project Infomation
项目名称:黄圩驿站
项目地点:浙江省丽水市松阳县黄圩村
项目功能:休闲/文化
业主:松阳县河道堤防和水库管理处
设计单位:北京DnA_ Design and Architecture建筑事务所
主持建筑师:徐甜甜
设计团队:徐甜甜
用地面积:315.65㎡
建筑面积:197㎡
设计时间:2016.09
施工时间:2017.08-2017.12
竣工时间:2017.12
摄影师:王子凌
Project Name: Huangyu Pine Park Pavilion
Location: Huangyu Village, Songyang, Lishui, Zhejiang Province
Program: Leisure/Culture/Landscape
Client: Songyang Department of River Control and Reservoir Management
Architecture Design: DnA_ Design and Architecture
Principle Architect: Xu Tiantian
Design Team: Xu Tiantian, Zhang Longxiao, Zhou Yang
Gross Floor Area: 315.65㎡
Building Foot Print: 197㎡
Design Period: 2016.09
Construction Period: 2017.08-2017.12
Completion Time: 2017.12
Photographer: Wang Ziling