平田农耕馆

Pingtian Village Center

Location: Pingtian Village, Songyang
Completion: 2015.06


The biggest challenge to convert a cluster of small adjacent houses at the entrance of Pingtian Village is how to transform these originally small dark rooms into larger public spaces to accommodate public activities under preservation requirements.

We started with a careful examination on existing structures to determine which columns and beams need to be replaced by new pieces. The traditional Chinese “ Sun - Mao/ Tenon and Mortise” system allows easy replacement and fast reassembling by village workers. Both buildings have maintained the original building envelope and exterior to preserve the village overall configuration, yet have opened up the interior through the removal of some partition walls and the installation of skylights. A new program of Agricultural Pavilion and Handicraft Workshop will also become the new activity center for this village. The indoor programs are intersecting with outdoor space through village alleys or stairs.

The “L” shape of the Agricultural Pavilion has a linear space to displace farming tools, as well as showcase elements of traditional rammed-earth wall buildings with a dominant central wooden structure. The Handicraft Workshop is a conversion of two mirrored buildings facing east or west that are reconnected with a skylight to replace the original half-meter wide dead-end alley in between. The new connection creates an open space on the ground floor and two private artist residences above. A new, wooden bookshelf facing the skylight also functions as a structural “Sun-Mao” extension.

Soon after its completion, this village center has hosted a number of public events. This summer, two young people returned home from Hangzhou city, turned the handicraft workshop into a dyeing studio and soon became a popular activity in this region, especially for young children. This start-up’s success through ecommerce will also bring new possibilities for this ancient village.
Project Infomation
项目名称:平田农耕馆
项目地点:浙江省丽水市松阳县平田村
项目功能:博物馆/工作坊
业主:松阳县四都乡人民政府
设计单位:北京DnA_ Design and Architecture建筑事务所
主持建筑师:徐甜甜
设计团队:徐甜甜、张龙潇、周洋、黎琳欣
室内设计:北京DnA_ Design and Architecture建筑事务所
照明设计:清华大学建筑学院张昕工作室(张昕、韩晓伟、周轩宇)
结构体系:木结构
建筑面积:307.7㎡
设计时间:2014.10-2014.11
施工时间:2014.11-2015.06
竣工时间:2015.06
摄影师:王子凌,周洋
Project Name: Pingtian Village Center
Location: Pingtian Village, Songyang, Lishui, Zhejiang Province
Program: Museum/Workshop
Client: People's Government of Sidu Village, Songyang County
Architecture Design: DnA_ Design and Architecture
Principle Architect: Xu Tiantian
Design Team: Xu Tiantian, Zhang Longxiao, Zhou Yang, Li Linxin
Interior Design: DnA_ Design and Architecture
Lighting Design: Zhang Xin Studio, Architecture Department of Tsinghua
Lighting Design: University (Zhang Xin, Han XIaowei, Zhou xuanyu)
Structure System: Timber Structure
Gross Floor Area: 307.7㎡
Design Period: 2014.10-2014.11
Construction Period: 2014.11-2015.06
Completion Time: 2015.06
Photographer: Wang Ziling, Zhou Yang