石门廊桥

Shimen Bridge

Location: Shimen Village, Songyang
Completion: 2018.01


石门老桥作为一种指引,将人流引入周边村落,同时连接起松阴溪两岸村庄,与王村的王景纪念堂产生呼应。老桥周边存在的自然山水与纪念堂中人造的的神性空间相对立,引人思考。圆形的浮桥以及凉亭,为村民提供活动空间,用亲水的方式与松阴溪产生互动 ,有助于丰富村民业余文化生活。桥的形态取自传统廊桥。结合石桥结构,移除体量,开放观景平台,观赏松阴溪纵深。桥中心的活动平台也为周边村庄提供了理想的聚集场所。


The two villages on both banks of Songyin River, Shimen village and Shimen-yu village, were once one village. The name of Shimen-yu means farm land of Shimen. In ancient time, villagers of Shimen had to cross Songyin River to farm land and eventually they built houses on the other side and separated into a new Shimen-yu village.

With Wuyang Dam between two villages as the most ancient water dam in Songyang, this area became an important section for development of Songyin River Scenic District. An abandoned 260 meters long Shimen bridge right next to the Dam was again under discussion whether to be demolished: it was replaced by a new bridge in 2010 due to rapid increase of vehicle transportation and has been closed since then.

We proposed to convert the old Shimen bridge into a viewing platform for Songyi River and Wuyang Dam. A covered wooden structure with a pitched roof representing local buildings is introduced with openings to echo the structure rhythm of the existing bridge arch. This could serve as resting lounge for visitors as well as pedestrian connection for two villages. The wooden structure stops at the center to respond to the enlarged bridge platform with tree rows as a floating island on the river.
The new lounge bridge will also become a common public space uniting two villages once again. It could also be used in many different ways such as a weekend bridge market or for a holiday parade. Together with Wangjing Memorial and Wang village, this area will become an important culture and tourism node along Songyin River.
Project Infomation
项目名称:石门廊桥
项目地点:浙江省丽水市松阳县石门村
项目功能:休闲/文化
业主:松阳县公路管理局
设计单位:北京DnA_ Design and Architecture建筑事务所
主持建筑师:徐甜甜
设计团队:徐甜甜
设计时间:2016.05
施工时间:2017.09-2017.12
竣工时间:2017.12
摄影师:王子凌
Project Name: Shimen Bridge
Location: Shimen Village, Songyang, Lishui, Zhejiang Province
Program: Leisure/Culture/Landscape
Client: Songyang Public Road Administration
Architecture Design: DnA_ Design and Architecture
Principle Architect: Xu Tiantian
Design Team: Xu Tiantian, Zhang Longxiao, Zhou Yang
Design Period: 2016.10
Construction Period: 2017.09-2017.12
Completion Time: 2017.12
Photographer: Wang Ziling